De kraamweek is een bijzondere, maar ook intensieve periode. Je lichaam herstelt van de bevalling, je baby moet wennen aan de wereld en er komt veel op je af. In deze dagen is rust geen luxe, eerder een noodzaak. Toch vinden veel moeders het lastig om echt rust te nemen. In deze blog lees je waarom rust in de kraamweek zo belangrijk is en hoe je ervoor kunt zorgen.
Herstel van je lichaam en complicaties voorkomen
Of je nu een vaginale bevalling of een keizersnede hebt gehad, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Je baarmoeder krimpt, je hormoonhuishouding verandert en mogelijk heb je hechtingen die moeten genezen. Door voldoende rust te nemen, help je je lichaam beter en sneller te herstellen. Ook kan te snel weer te veel doen leiden tot complicaties zoals nabloedingen, verhoogde bloeddruk en infecties. Vooral bij een keizersnede is voldoende rust belangrijk om littekenherstel te bevorderen en overbelasting te voorkomen.
Borstvoeding en rust gaan hand in hand
Rust en ontspanning helpen bij de productie van borstvoeding. Stress en vermoeidheid kunnen juist een negatieve invloed hebben op de melkproductie. Door regelmatig te gaan liggen en goed te ontspannen, geef je je lichaam de kans om voldoende melk aan te maken.
Mentaal welzijn
De kraamperiode kan emotioneel zwaar zijn. Je kunt je bijvoorbeeld wat onzeker en vermoeid voelen en soms ook wat emotioneel worden. Door rust te nemen en momenten van ontspanning in te bouwen, verklein je het risico op overprikkeling en stemmingswisselingen.
Accepteer hulp
Laat de kraamverzorgende, je partner en eventueel familieleden je helpen met huishoudelijke taken en de verzorging van je baby. Je hoeft niet alles zelf te doen!
Houd bezoek beperkt
Het is verleidelijk om veel kraambezoek te ontvangen, maar dit kan ook best uitputtend zijn. Plan bezoekmomenten bewust en durf nee te zeggen als het te veel wordt.
Rust wanneer je baby slaapt
“Slaap wanneer de baby slaapt” klinkt cliché, maar het helpt echt. Ook een korte rustpauze kan wonderen doen. Deze tip raden we natuurlijk aan beide ouders aan, ook voor partners zijn het pittige dagen.
Blijf in bed of op de bank
De eerste dagen kun je het beste zoveel mogelijk liggen. Dit helpt je lichaam om te herstellen en voorkomt dat je jezelf te snel overbelast.
Luister naar je lichaam
Voel je je duizelig, extreem moe of heb je last van pijn? Dat zijn signalen dat je te veel doet. Luister naar je lichaam en neem extra rust als dat nodig is.