Een bijzondere en zeer ernstige vorm van lichamelijke kindermishandeling is het shakenbabysyndroom. Hierbij schudt een ouder of verzorger een baby zo hard door elkaar, dat er schade aan het hoofd en/of hersenen van het kind ontstaan en het kind daar allerlei klachten aan overhoudt. Het Shakenbabysyndroom betekent letterlijk: het syndroom van de door elkaar geschudde baby.
Het door elkaar schudden van een jong kind is gevaarlijk omdat:
Het door elkaar schudden van een jong kind kan schade veroorzaken aan de hersenen, bloedvaten en zenuwen, met blijvend letsel of zelfs de dood tot gevolg. Kinderen die lijden aan het shakenbabysyndroom blijken vijf tot twintig seconden door elkaar te zijn geschud en in de meeste gevallen minder dan veertig keer.
Het shakenbabysyndroom komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan 2 jaar. De kans op letsel als gevolg van het schudden is het grootst bij baby's tot ongeveer 1 jaar. De meeste slachtoffers vallen in de leeftijdscategorie van drie tot acht maanden, maar ook dreumesen en peuters kunnen verwondingen oplopen als ze te hard door elkaar worden geschud. De normale omgang met een baby en spelletjes als hop-paardje-hop kunnen dit syndroom niet veroorzaken.
Probeer ten alle tijden je kindje weg te leggen als je niet rustig kan blijven en schakel hulp in.