Hechting tussen ouders en baby

Hechting tussen ouders en baby

Hechting is de goede relatie tussen kind en ouders/opvoeders. Gezonde hechting is je geborgen en veilig voelen, waardoor je durft te gaan ontdekken, zodat je je emotioneel en sociaal zelfstandig ontwikkelt. Veilig gehechte kinderen zullen in perioden van stress de nabijheid zoeken van die personen waaraan ze gehecht zijn. Deze personen zijn beschikbaar om de stress te helpen reguleren. Hierdoor ontwikkelt het kind vertrouwen in zichzelf en een ander. In de zwangerschap ontwikkelt een baby zijn zintuigen. Door hier als ouders op in te spelen begin je al met het hechtingsproces. Denk hierbij aan praten, zingen en met aandacht aanraken van de baby in uw buik. Deze hechting zet zich direct na de geboorte voort. Het eerste gouden uur is een belangrijke schakel in het hechtingsproces.

Het is goed om je kindje zoveel mogelijk bij je te houden; huid-op-huid, dragen, troost bieden en aandacht geven. In de eerste drie maanden is het daarom minder belangrijk om een ritme aan te leren. Vooral elkaar leren kennen, wennen aan elkaar en de tijd daarvoor nemen is het belangrijkste. Kijk naar de baby en probeer samen te ontdekken wat voor jullie het fijnste is. U doet er natuurlijk wel goed aan om uw kindje niet te veel aan prikkels bloot te stellen, van hand tot hand te laten gaan en hierbij de rust en regelmaat tips te gebruiken.


LieV-Tips hoofdonderwerpen

Zoeken in LieV-Tips
© 2023 - LieV Kraamzorg Limburg
Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
arrow-down-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram