Borstvoeding

Borstvoeding

Direct na de geboorte is de baby erg alert en wakker. De reflexen zijn bij de baby dan sterk aanwezig. Als de baby meteen na zijn geboorte bloot op de blote huid van moeder wordt gelegd, zal hij eerst even wat bijkomen van de bevalling. Daarna zal hij geleidelijk aan gaan reageren op de prikkels die hij krijgt op het lichaam van zijn moeder; hij beweegt met zijn armpjes en beentjes, tilt zijn hoofdje op en maakt zoekende en/of likkende bewegingen met zijn mond. De moeder gaat vanzelf tegen hem praten en aait zijn ruggetje en beentjes. Dit prikkelt de kruipreflex van de baby. Hij trekt zijn knietjes op en zet zich af op de buik van de moeder. Zijn armpjes reiken omhoog en zijn handjes grijpen.

De warmte van de borst en de geur en kleur van de tepel helpen hem, samen met de stem van mama, om zich naar de tepel te bewegen. Misschien zal hij af en toe even rusten, maar hij gaat door met zoeken en kruipen totdat hij de tepel heeft bereikt. Tijdens dit “kruipen” maakt de baby vaak geluidjes. Als de baby de tepel bijna bereikt heeft grijpt hij met zijn handje naar de borst en brengt daarna zijn handje naar zijn mond. Nu begint zich speeksel te vormen in zijn mondje. Dan tilt de baby zijn hoofd op en gaat met zijn mond op zoek naar de tepel. Hij beweegt zijn hoofdje heen en weer en op en neer, hij steekt zijn tongetje uit en likt aan de tepel. Dit zoeken, snuffelen en likken kan tot ongeveer 20 minuten duren. Uiteindelijk opent de baby zijn mondje wijd en hapt hij aan.

De meeste baby’s vinden binnen 75 minuten na de geboorte de tepel en gaan drinken. Ze drinken actief aan de borst en vallen geleidelijk in slaap. Het is belangrijk dat de baby alle tijd en ruimte krijgt om op zoek te gaan naar de borst. De moeder kan hem helpen door licht met haar hand of arm bij te sturen als ze dat wil. De moeder mag niet het gevoel krijgen dat ze moet haasten of haar baby moet helpen om sneller aan de borst te gaan dan hij zelf aangeeft! De baby blijft, als het kan, bloot bij de moeder liggen totdat hij voor het eerst aan de borst is geweest. Deze allereerste keer aan de borst gaan is een erg belangrijke ervaring voor de baby en zijn moeder. Deze ervaring slaat hij op en het helpt hem bij de volgende voedingen om goed aan de borst te gaan.


Borstvoeding

Zoeken in LieV-Tips
© 2023 - LieV Kraamzorg Limburg
Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
arrow-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram