Borstvoeding en werken

Borstvoeding en werken

Als u gaat werken hoeft u natuurlijk niet te stoppen met borstvoeding, het is wel raadzaam dat de werkgever in uw zwangerschap al op de hoogte te brengen van het feit dat u wilt gaan kolven op het werk.

Tijdens de eerste 9 maanden na de geboorte van uw kindje, heeft u als borstvoeding gevende moeder het recht om de borst te geven en/of te kolven onder werktijd. Mits u de werkgever hier van tevoren van op de hoogte hebt gesteld.
De werkgever moet zorgen voor een geschikte, afsluitbare ruimte, die schoon en goed verwarmd is en waar u comfortabel kunt voeden en/of kolven.
U heeft het recht om tot een kwart van de werktijd te gebruiken om borstvoeding te geven/te kolven. De precieze planning voor de voedings- of kolfsessies bepaalt u, in overleg met de werkgever.
Deze uren worden door de werkgever volledig doorbetaald.

In de Arbeidstijdenwet staat verder dat u als borstvoeding gevende moeder tot 6 maanden na de geboorte van de baby niet verplicht kunt worden tot overwerken of nachtdiensten. Hierbij geldt wel dat dit overlegd moet worden met de werkgever.

Wanneer de borstvoeding goed loopt, na ongeveer 4 tot 6 weken is het raadzaam om elke dag een flesje te geven met afgekolfde melk om het drinken aan de fles te oefenen. Het beste is om dat flesje dan ook niet zelf te geven, maar dit liever door uw partner of iemand anders te laten doen. Als uw baby overdag met de fles toch wat minder drinkt, maakt u zich dan geen zorgen, want dat haalt hij in de avond wel weer in.


LieV-Tips hoofdonderwerpen

Zoeken in LieV-Tips
© 2023 - LieV Kraamzorg Limburg
Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
arrow-down-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram