Perineum en hechtingen

Perineum en hechtingen

Het perineum is het gebied tussen de anus en de vagina. Na de bevalling kan dit pijnlijk en gezwollen zijn en het is gevoelig voor infecties. Om infecties te voorkomen is een goede hygiëne belangrijk. Was het daarom zorgvuldig en spoel met water, na iedere toiletgang. Mocht u hechtingen hebben dan hoeft u niet bang te zijn dat deze loslaten tijdens de toiletgang. De wond bij de hechtingen kan tussen de vierde en de zevende dag een trekkerig, pijnlijk gevoel geven. Er zijn verschillende mogelijkheden om de pijn te verzachten:

Wissel het liggen en zitten af.
Leg een (wegwerp) washand, met daarin een ijskompres, tegen de pijnlijke plek.
Laat zuurstof bij de wond komen door zonder kraamverband op een celstofmatje op bed te gaan liggen, bijvoorbeeld tijdens het rusten ’s middags.
Om vochtophoping te voorkomen en de bloedcirculatie te bevorderen, kunt u het beste op een harde stoel gaan zitten (niet op een zachte bank of op kussens).
Maak een kraamverband nat en vries dat in als ijskompres.

LieV-Tips hoofdonderwerpen

Zoeken in LieV-Tips
© 2023 - LieV Kraamzorg Limburg
Algemene voorwaardenPrivacyverklaring
arrow-down-circlearrow-left-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram